Edellisen päivän kiertotieseikkailu poikii huvittuneelta taksifirmalta edullisen tarjouksen hotellin ja messuhallin välisiin matkoihin. Autot odottavat aamulla hotellin pihalla ja tällä kertaa pääsemme suorinta tietä perille Leipzigin messukeskukseen.
WorldSkills Competition (WSC) on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaitokilpailu. Maailmanmestaruuksia ratkotaan 46 lajissa. Kilpailijat ovat iältään alle 23-vuotiaita. Kilpailutoiminnan avulla edistetään toisen asteen ammatillisen koulutuksen kehittymistä ja kansainvälistymistä. Suomesta mukana ovat valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen päästään Taitaja-kilpailujen tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Lue lisää SkillsFinlandin sivuilta.
Leipzigissa kisaa yli 1000 nuorta 50 eri maasta. |
Suomi mukana vuodesta 1989
WorldSkills -kilpailu järjestetään nyt 42. kerran. Suomi on osallistunut kisatoimintaan vuodesta 1989 lähtien ja voittanut matkan varrella 45 mitalia. Suomen TeamFinlandiin kuuluu 43 kilpailijaa, jotka kilpailevat 38 lajissa. Osa lajeista on tiimilajeja. Tänä vuonna mukana on ennätykselliset 16 suomalaista oppisopimusopiskelijaa. Lisäksi Suomi lähettää kilpailuun 38 lajikohtaista eksperttiä, jotka toimivat kilpailussa tuomareina.
Oppisopimusjohtaja Pentti Paananen ja huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila. |
Kisojen valmennusjärjestelmä on kolmiportainen. Perusvalmennuksessa on mukana laaja joukko opiskelijoita ja siinä harjoitellaan ammatillisia perustaitoja. Parhaiten menestyneet opiskelijat siirtyvät huippuvalmennukseen, jossa keskitytään kansainvälisessä kilpailussa tarvittavien taitojen kehittämiseen. Huippuvalmennusjakson päätteeksi karsitaan maajoukkuevalmennukseen osallistuvat opiskelijat. Maajoukkuevalmennuksessa opiskelija jatkaa taitojen hiomista ja kilpailutehtävien harjoittelua lähivalmentajansa kanssa. Yhteisillä maajoukkueleireillä kilpailijat saavat tietoa kilpailun kulusta ja fyysisen kunnon tärkeydestä sekä välineitä henkisen kestävyyden kehittämiseen.
Videokooste kolmannesta kilpailupäivästä
Informaatioteknologia
Yksi lajeista on informaatioteknologia, jossa Suomea edustaa Eemu Pihlaja. Hän on suorittanut tietojenkäsittelyn perustutkinnon ja opiskelee tällä hetkellä tietojenkäsittelyn ammattitutkintoon Sofrtware Ohjelmistot Oy:ssä. Yleisölle laji on vaikea seurattava, joten jututan expertti Harri Hautalaa. Hän kehuu Leipzigin kisajärjestelyjä. Kisatoiminnan hyödyt ovat Hautalan mielestä nähtävissä kolmella tasolla
-Kansainvälistä vertailupohjaa osaamistasosta ja erilaisista työtavoista saa sekä kilpailun että experttien välisen keskustelun myötä. Toinen taso on se, miten kilpailussa opitut asiat viedään kehittämään opetusjärjestelmää. Opiskelijalle tämä on tietysti once in a lifetime -juttu. Kaikki tänne päässeet ovat ehdottomasti alansa kärkeä, Hautala kertoo. Työnantajaa edustavan Ville Frantin mukaan Software Ohjelmistot Oy on työnantajana konkari kisatoiminnassa. Eemu on yrityksessä jo toinen kisatoimintaan osallistuva nuori. Kolmaskin opiskelija on juuri aloittanut, joten Eemu pystyy toimimaan tehokkaasti vertataissparraajana.
Eemu Pihlaja keskittyy kisasuoritukseen. |
Messualue on suuri ja kävelykilometrejä kertyy päivän aikana paljon. Keskustelut valmentajien, experttien ja tauolla olevien opiskelijoiden kanssa avaavat ensikertalaisen silmät siitä, miten massiivinen ja moniulotteinen tapahtuma on kyseessä.
Säde Tilsalan taidonnäyte floristiikassa. |
Santeri Vartia laatoittaa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti